Houtkanten: Houtkanten komen al enkele eeuwen voor in ons landschap. Van oorsprong bakenden ze terreinen af, voorzagen ze de bevolking van hout (brandhout en geriefhout), en boden ze beschutting voor vee. Sinds de jaren ‘60 zijn echter meer en meer houtkanten in verval geraakt omdat men minder hout nodig had, de landbouw werd meer en meer geïndustrialiseerd, de houtkanten zorgen voor minder opbrengst op de velden en vee werd op het perceel gehouden door middel van prikkeldraad. Vele houtkanten zijn verdwenen, of volledig verwildert. Sedert enkele jaren is men tot het besef gekomen dat houtkanten ecologisch waardevoller zijn dan aanvankelijk gedacht. Het zijn namelijk lijnvormige bosjes die een groot vermogen hebben om schadelijke stoffen uit de lucht op te slaan in de bodem. Daarenboven bieden ze tal van huisvestingsmogelijkheden voor allerlei dieren, zowel insecten, vogels als zoogdieren. Reden te meer dus om opnieuw houtkanten aan te planten en of oude houtkanten in hun glorie te herstellen. Deze houtkanten dienen wel correct onderhouden te worden. Naargelang de soorten die erin voorkomen is aangepast beheer noodzakelijk. Soms is het best de houtkant uit te dunnen, in andere gevallen zal men beter kiezen voor hakhoutbeheer, of een combinatie van beiden. Het gekapte hout kan voor verschillende doelen aangewend worden: -Men kan het zwaarder hout gebruiken als brandhout, en de dunnere takken lokaal verwerken tot takkenrillen. -Indien het om een aanzienlijke hoeveelheid gaat, kan men alles verhakselen en aanwenden als biobrandstof. - ook kan men het hout verhakselen en het hakselhout uitspreiden over een aanliggende akker om meer koolstof in de bodem te krijgen. Tal van mogelijkheden om dit materiaal te verwerken dus.
LDPBosbouw kan u bijstaan in alle werken die er in een houtkant dienen uitgevoerd te worden. Of het nu gaat over de soortenkeuze, aanplant, onderhoudsnoei, maaibeurten tussen het plantsoen, soorteninventarisatie, in kaart brengen, hakhoutbeheer of dunning van de houtkant. Voor de meeste van deze werken wordt gebruik gemaakt van aangepaste minigravers die door hun geringe afmetingen en lage bodemdruk geen schade berokkenen aan aanliggende percelen of de houtkant zelf. Het hakhoutbeheer kan efficiënt gebeuren door onze minigraver met knipschaar, hiermee halen we een veelvoud van het rendement van de kettingzaag en door het zorgvuldig afknippen wordt het opnieuw uitlopen van de plant gegarandeerd.
Ook bij het opsleunen van houtkanten zodat men er makkelijker met grotere machines onderdoor kan kunnen wij u helpen. Door gebruik te maken van de motorstokzaag kunnen we tot een hoogte van 5m de takken correct en efficiënt terugsnoeien zonder de boom te beschadigen. Wanneer de houtkant aan de buitenkant dicht begroeid is kunnen we deze terugdringen door te scheren met een heggenschaar of klepelmaaier (naargelang de dikte van de takken) op de minigraver. Ook het terugdringen van braamstruweel kunnen we op deze manier efficiënt uitvoeren. Al dan niet gecombineerd met een bladruiming van de aanliggende greppel.
Het eventueel opmaken van plannen of GIS-bestanden en inventarisatie van houtkanten, kleine landschapschapselementen,… kunnen wij voor uitvoeren. Zowel het inmeten van grenzen, elementen,… als het maken van beeldmateriaal kunnen wij voor u uitvoeren.
Tot slot nog een niet-limitatieve lijst van soorten die in houtkanten voorkomen: Els (Alnus) Zuurbes (Berberis) Berk (Betula) Haagbeuk (Carpinus) Tamme Kastanje (Castanea) Kornoelje (Cornus) Hazelaar (Corylus) Meidoorn (Crataegus) Brem (Cytisus) Kardinaalsmuts (Euonymus) Beuk (Fagus) Es (Fraxinus) Hulst (Ilex) Jeneverbes (Juniperus) Liguster (Ligustrum) Kamperfoelie (Lonicera) Appel (Malus) Mispel (Mespilus) Populier (Populus) Sleedoorn en pruimen (Prunus) Eik (Quercus) Spork of Vuilboom (Rhamnus) Ribes Robinia Roos (Rosa) Braam (Rubus) Wilg (Salix) Vlier (Sambucus) Lijsterbes (Sorbus) Taxus Linde (Tilia) Iep of Olm (Ulmus)